Schaatsen kopen? Waarop letten?

voetWil je Schaatsen kopen? Weet je dan waar je op moet letten als je schaatsen gaat passen? Als beginner koop je misschien eerst 2e hands schaatsen. Want veel schaatsers leren schaatsen op gebruikte schaatsen. Maar de eerste aankoop van schaatsen kan leiden tot een teleurstelling. Wil je dat voorkomen? Lees dan eerst waar je op moet letten en ga dan pas je comfortschaatsen, toerschaatsen, of klapschaatsen kopen. Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het schaatsen kopen en waar moet ik precies op letten voor ik schaatsen ga kopen?

Schaatsen kopen: In welke schaatswinkel?

Wil je schaatsen kopen en zoek je een schaatswinkel? Wil je schaatsen kopen in de winkel of op internet? Zoek dan hier de schaatswinkel bij jou in de buurt of kijk welke webwinkels of webshops er zijn om schaatsen of skeelers te kopen.

Schaatsen kopen: Waar moet je op letten?

Beginnende schaatsers denken nog wel eens dat het verstandig is om de schaatsen een maatje groter te kopen. Zogenaamd op de groei. Met geitenharen sokken of zelfs twee paar sokken moet het dan warm blijven. Helaas leidt dit zo'n koop tot onvoldoende steun, te weinig gevoel op het ijs en vaak zelfs koude voeten.

Schaatsen kopen? Wat moet je niet doen?

Schaatsen kopen in de schaatswinkelKoop schaatsen niet te groot en niet te klein

Nog niet zo lang geleden hadden alle schaatsen een platte zool zonder steun.Om een beetje steun te creëren werden schaatsen in een goede schaatswinkel dan twee maten kleiner aangemeten. Dit leverde vanzelfsprekend de nodige steun op, maar ook afgebonden en vaak koude voeten. Vele schaatsers kennen de zogenaamde schaatsknobbels op de hielen (hielsporen)die mede veroorzaakt werden door te kleine schaatsen. Te groot is ook niet goed. Je hebt bij schaatsen veel minder ruimte nodig bij de tenen want je wikkelt je voet niet af. Nog steeds is daarom het advies een maatje kleiner te nemen.

Doe geen steunzolen in je schaatsen

Mensen met steunzolen hoeven deze niet in hun schaatsen te doen. Het bij hardlopen en wandelen zo belangrijke afwikkelen van de voet verloot bij het schaatsen veel anders. Een steunzool past nooit helemaal goed in de schaats en zorgt er vaak voor dat de schaats niet meer goed onder de voet zit en dat je technisch niet kan bewegen zoals het hoort.

ComfortnorenZorg voor bewegingsvrijheid enkel 

Sommige mensen met zwakke enkels die op de binnenkanten rijden van de schaatsen kopen comfortnoren met een harde plastic schoen of een soort van ijshockeyschoen die boven de enkels sluit. Deze schaatsen helpen voor beginners zeker met de balans en comfort, maar deze schaatsen beperken je wel in de bewegingsvrijheid om goed te leren schaatsen. Er zijn twee alternatieven:

  • Het aanleren van een betere schaatstechniek: Het op de binnenkant van de schaats rijden wordt echter vooral veroorzaakt door een slechte balans. Met een paar goede schaatslessen zal je techniek verbeteren en kan je schaatsen kopen met meer bewegingsvrijheid om de schaatsbeweging goed uit te voeren.
  • Comfortnoren kopen met hogere maar zachtere schoen. De zachtere schoen geeft meer bewegingsvrijheid om de knie goed naar voor te drukken.

Schaatsen kopen: Wat is het meest belangrijk om op te letten?

Schaatsen kopen voor beginners / toerrijders

  • Als je schaatsen wil kopen, stel dan eerst vast waar je je schaatsen voor gaat gebruiken. Ben je liefhebber voor het schaatsen op natuurijs en wil je op noren schaatsen?
  • Moet je nog leren schaatsen of ben je toerrijder? Kies voor comfort en steun.
  • Kies je voor een conventionele noren met platte zool en voetplaat, dan geldt nog steeds het oude advies, een maatje kleiner.
  • Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner. Merken van deze schaatsen zijn de Viking, Raps, Maple of Evo.
  • Kies je voor comfortnoren, houd er dan nog steeds rekening mee dat de schoen niet te ruim mag zijn. Als je gaat schuiven in de schoen is het niet prettig schaatsen. Door de hardheid van het materiaal worden knelpunten niet snel opgelost. Dus houd daar rekening mee. Voorbeelden zijn comfortnoren van Raps, Zandstra en Viking.
  • Draag dunne, strakke en goede schaatssokken. Zorg dat je schaatsen niet echt knellen, zeker niet op de hiel
  • Draag hoesjes als het koud is, maar los het niet op met dikke sokken

Viking KlapschaatsenKlapschaatsen kopen alleen voor wedstrijdschaatsers?

Wedstrijdschaatsers rijden op klapschaatsen. Wellicht ben je eerder aan de klapschaats toe dan je zelf denkt. Want als je voldoende balans hebt en goed zijwaarts afzet kan je al vrij snel met de klapschaats overweg. Je zult zien dat het comfort veel hoger is en dat je er snel op uit de voeten kunt. Voor natuurijs is de klapschaats sterk genoeg.

Schaatsschoenen voor wedstrijdschaatsers?

In principe bieden de huidige topschoenen voldoende steun zeker ook omdat ze vaak thermoplastisch zijn. Omdat steun erg belangrijk is kan je zoals gezegd de schaatsen een nog maatje kleiner dan je schoenmaat kopen.  Zorg vooral dat ze niet knellen, bij klapschaatsen zeker niet op de hiel. Dat leidt onvermijdelijk tot blessures. Laat de thermoplastische schaatsschoenen verwarmen in de oven om ze naar de voet te vormen. Voor Maatwerk schaatsschoeneneen beter gevoel met het ijs kan je met blote voeten in je schaatsen gaan. Wil je de allerbeste schaatsschoenen kopen, denk dan eens na over custom (maatwerk) schaatsschoenen.